Modulaire mantelzorgwoningen: Een ideale oplossing voor mantelzorg

Slimme modulaire mantelzorgwoning

Een ideale oplossing voor mantelzorg

In Nederland zijn er meer dan vier miljoen mensen die zorgen voor een zieke of oudere naaste. Vaak kan deze zorg thuis plaatsvinden, maar soms is de huidige woonsituatie niet geschikt voor deze zorg. Een mantelzorgwoning kan dan een uitkomst bieden. Een modulaire mantelzorgwoning is een woning die speciaal ontworpen is voor mantelzorg en kan op maat worden gemaakt. In deze tekst bespreken we de voordelen van slimme modulaire mantelzorgwoningen en geven we informatie over het bouwen van een mantelzorgwoning. 

Wat is een modulaire mantelzorgwoning?

Een modulaire mantelzorgwoning bestaat uit afzonderlijke modules of secties die in de fabriek worden geprefabriceerd. Elk van deze modules is een aparte eenheid die specifieke functies kan bevatten, zoals een keuken, badkamer, slaapkamer, enz. Deze modules worden vervolgens naar de bouwlocatie getransporteerd en daar samengevoegd tot een volledige woning. Modulair bouwen biedt meer flexibiliteit in ontwerp en indeling, en kunnen vaak groter en complexer zijn dan prefab eenheden.

Wat is het verschil tussen een prefab en modulaire mantelzorgwoning?

Een prefab mantelzorgwoning wordt volledig gebouwd in een fabriek of productiefaciliteit. Dit omvat zowel de structuur als de interne afwerking. Zodra de mantelzorgwoning gereed is, wordt deze in één geheel naar de bouwlocatie getransporteerd en daar geplaatst. Prefab mantelzorgwoningen worden vaak gemaakt met behulp van gestandaardiseerde ontwerpen en kunnen relatief snel worden geïnstalleerd.

In het kort: een prefab woning wordt als één geheel gebouwd en geplaatst, terwijl een modulaire mantelzorgwoning wordt geassembleerd uit afzonderlijke modules op de bouwlocatie. Het juiste type hangt af van de behoeften, budget en voorkeuren van de bewoners.

In detail

Dit is de uitleg uitklap
Dit is de uitleg uitklap nog een

Voordelen van een modulaire zorgwoning

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het modulair bouwen van een mantelzorgwoning. Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen.

Zorg op maat

Een slimme modulaire mantelzorgwoning kan op maat gemaakt worden. Hierdoor kan de woning aangepast worden aan de specifieke behoeften van de zorgvrager. Dit zorgt ervoor dat de zorg op maat geleverd kan worden en de zorgvrager in een veilige en comfortabele omgeving kan wonen. Deze huizen kunnen worden ontworpen met toegankelijkheidsfuncties, zoals rolstoelhellingen en handgrepen, evenals medische apparatuur, zoals liften en gespecialiseerde badkamerinrichtingen. Dit kan helpen om een veilige en comfortabele leefomgeving te bieden aan mensen met medische behoeften of handicaps.

Snel en gemakkelijk te bouwen

Een ander voordeel van een modulaire mantelzorgwoning is de snelheid van de bouw. Doordat de modulaire mantelzorgwoning uit prefabricage elementen bestaat, kan deze veel sneller worden gebouwd dan een traditionele woning. Hierdoor is de woning binnen enkele weken klaar voor bewoning. Dit is een groot voordeel ten opzichte van traditionele bouwmethoden, waarbij het bouwproces vaak maanden tot zelfs jaren kan duren. Hierdoor kan de zorgbehoevende persoon sneller in zijn/haar nieuwe modulaire mantelzorgwoning terecht en kan er sneller gestart worden met het verlenen van de nodige zorg.

Kostenbesparend

Een modulaire mantelzorgwoning is over het algemeen goedkoper dan een traditionele mantelzorgwoning. Dit komt doordat de woning op locatie gebouwd wordt en er minder arbeidsuren nodig zijn. Ook kunnen de kosten voor de fundering lager uitvallen, omdat de woning lichter is dan een traditionele woning.

Flexibel

Eén van de belangrijkste voordelen van een modulaire mantelzorgwoning is de flexibiliteit van het ontwerp. Dit betekent dat de woning eenvoudig aangepast kan worden aan veranderende omstandigheden. Het is mogelijk om de zorgwoning volledig op maat te maken, zodat deze perfect past bij de specifieke wensen en behoeften van de bewoners. Zo kan er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de mobiliteitsbeperkingen van de zorgbehoevende persoon en kan er indien nodig een aangepaste badkamer of slaapkamer worden voorzien. Of bijvoorbeeld als de zorgvrager minder zorg nodig heeft en de modulaire mantelzorgwoning als gastenverblijf gebruikt kan worden.

Duurzaam en energiezuinig

Bovendien zijn modulaire mantelzorgwoningen ook erg duurzaam. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en de woningen zijn goed geïsoleerd. Hierdoor is er minder energie nodig om de woning te verwarmen, wat dan weer resulteert in lagere energiekosten.

Mantelzorgchalet of -bungalow

Een andere optie naast de standaard modulaire mantelzorgwoning is een mantelzorg chalet of een mantelzorg bungalow. Deze woningen zijn vaak wat kleiner dan een traditionele woning en hebben een oppervlakte van ongeveer 40 tot 70 vierkante meter. Ze zijn echter wel volledig uitgerust met alle nodige voorzieningen en hebben alle comfort van een gewone woning.

Chalets

Een mantelzorgchalet is een type modulaire zorgwoning dat vaak wordt gebruikt voor tijdelijke of permanente huisvesting van familieleden die extra zorg nodig hebben. Mantelzorgchalets zijn beschikbaar in verschillende maten en specificaties en kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften van de bewoners. Daarnaast hebben ze het voordeel dat ze snel en gemakkelijk kunnen worden gebouwd en geïnstalleerd, en ze kunnen ook worden verplaatst naar een andere locatie als dat nodig is. Dit maakt ze een populaire keuze voor gezinnen die op zoek zijn naar een tijdelijke oplossing voor de zorg van hun dierbaren.

Bungalows

Een mantelzorg bungalow is een type woning dat speciaal is ontworpen voor de zorg van familieleden die extra ondersteuning nodig hebben. Een mantelzorg bungalow biedt meer ruimte en voorzieningen dan een mantelzorgchalet en kan geschikt zijn voor permanente huisvesting.

Een slimme mantelzorg bungalow kan worden gebouwd met verschillende materialen en kan worden aangepast aan de individuele behoeften van de bewoners. Bovendien biedt een mantelzorg bungalow meer privacy en onafhankelijkheid dan andere vormen van mantelzorgwoningen.

Mantelzorg units

Een mantelzorg unit is een type modulaire woning dat vaak wordt gebruikt om extra woonruimte te bieden aan familieleden die extra zorg nodig hebben. Mantelzorg units kunnen in verschillende maten worden gebouwd en zijn beschikbaar met verschillende specificaties om aan de individuele behoeften van de bewoners te voldoen.

Mantelzorg units kunnen ook worden aangepast om te voldoen aan de toegankelijkheidsvereisten van de bewoners, bijvoorbeeld door een rolstoelvriendelijke indeling en voorzieningen toe te voegen. Mantelzorg units kunnen ook worden gebruikt om extra woonruimte te bieden aan familieleden die dicht bij elkaar willen wonen, maar toch hun eigen privéruimte willen hebben.

Modulaire zorgwoning prijs

Als het gaat om de prijs van modulaire zorgwoningen, is er geen standaard prijs te geven. De kosten variëren sterk afhankelijk van de grootte van de woning, de specificaties, de afwerking en het niveau van maatwerk dat nodig is. Over het algemeen zijn modulaire zorgwoningen duurder dan traditionele woningen van vergelijkbare grootte en afwerking, vanwege de complexiteit van het productieproces en de technologie die nodig is om de woning te bouwen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. 
Niet kunnen vinden wat u zocht? Wij leveren ook maatwerk!

Modulaire mantelzorgwoning bouwen: stappenplan

Als je overweegt om een modulaire mantelzorgwoning te bouwen, is het belangrijk om te weten welke stappen je moet doorlopen om dit project tot een goed einde te brengen. Hieronder vind je een stappenplan dat je kan helpen bij het bouwen van jouw eigen modulaire mantelzorgwoning.

1. Voorbereiding

De eerste stap bij het bouwen van een modulaire mantelzorgwoning is een goede voorbereiding. Dit houdt in dat je de nodige vergunningen moet aanvragen, de juiste locatie moet kiezen en een budget moet opstellen. Het is belangrijk om rekening te houden met alle aspecten van het project, zoals de grootte van de woning, de gewenste indeling en de specifieke behoeften van de bewoner(s).

2. Ontwerp en maatwerk

Het ontwerpen van een modulaire mantelzorgwoning is een belangrijke stap in het bouwproces. Hierbij is het van belang om de wensen en behoeften van de bewoners in kaart te brengen. Bij Smartfast House bieden ze maatwerkoplossingen aan, waarbij er wordt gekeken naar de persoonlijke situatie van de bewoner(s). Zo kan er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de benodigde aanpassingen voor een rolstoelvriendelijke woning.

3. Productie

Als het ontwerp van de woning is goedgekeurd, begint de productiefase. Bij Smartfast House wordt er gewerkt met een fabrieksmatige productiemethode, waarbij de wanden, vloeren en daken van de modulaire woning worden geproduceerd in een gecontroleerde omgeving. Hierdoor kan de kwaliteit beter worden gegarandeerd en is er minder tijd nodig voor de bouw op locatie.

4. Transport

De volgende stap is het transporteren van de geprefabriceerde modules naar de locatie waar de mantelzorgwoning wordt gebouwd.

5. Montage

Na het transport begint de montage van de modulaire delen. Bij Smartfast House wordt er gebruik gemaakt van een ervaren montageploeg die de mantelzorgwoning snel en vakkundig in elkaar zet.

6. Afwerking en oplevering

Na de montage is het tijd voor de afwerking en oplevering van de modulaire mantelzorgwoning. Hierbij wordt er gekeken naar de afwerking van de buitenkant, zoals het aanbrengen van gevelbekleding en dakbedekking, en naar de afwerking van het interieur. Bij Smartfast House wordt er ook gezorgd voor de aansluiting van alle nutsvoorzieningen, zoals elektriciteit, water en gas. Na de oplevering kan de mantelzorgwoning direct worden betrokken.

Modulaire mantelzorgwoning laten bouwen? Smartfast House!

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor het belang van goede zorg voor ouderen en mensen met een beperking. Modulaire zorgwoningen of prefab mantelzorgwoningen bieden een oplossing voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben en toch graag zelfstandig willen blijven wonen. Door de flexibiliteit, aanpasbaarheid en snelheid van modulair bouwen zijn deze woningen een interessant alternatief voor traditionele woningen of verbouwingen.

Het bouwen kan een complex proces zijn, maar met het juiste stappenplan en een ervaren partner kan het proces soepel verlopen. Bij Smartfast House bieden we maatwerkoplossingen aan voor modulaire mantelzorgwoningen, waarbij er rekening wordt gehouden met de persoonlijke situatie van de bewoners. Door te kiezen voor een slimme modulaire mantelzorgwoning kan er snel en efficiënt worden gebouwd, met minder overlast voor de omgeving en lagere bouwkosten.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. 
Niet kunnen vinden wat u zocht? Wij leveren ook maatwerk!

Daarom Smartfast

Luchtdicht bouwsysteem

Luchtdichtheidsklasse 3 (uitstekend) met een qv:10 waarde van < 0,15.

Ontwerpvrijheid

Geen ontwerpbeperkingen, complexe ontwerpen worden tot 1 bouwpakket geprefabriceerd.

Snelle bouwtijd

Het prefab casco kan binnen enkele weken wind en waterdicht gemonteerd zijn.

Contructie

Hoogwaardig geïsoleerd en constructief bouwsysteem.

Veelgestelde vragen

Wij beiden de oplossing

Ja, hypothecaire financiering is over het algemeen beschikbaar voor zowel prefab als modulaire woningen. Het is echter belangrijk om met geldschieters te praten over specifieke voorwaarden en vereisten.

In de meeste gevallen is een reguliere bouwvergunning vereist, ongeacht of het een traditionele, prefab of modulaire woning betreft. Het is echter raadzaam om dit te verifiëren bij de plaatselijke autoriteiten.

Ja, zowel prefab als modulaire woningen kunnen zeer duurzaam zijn. De gecontroleerde omgeving van de fabriek en het gebruik van efficiënte materialen dragen bij aan de duurzaamheid. Lees meer hierover op de volgende pagina's: energieneutraal huis, verduurzamen woning, nul op de meter woning en stikstofvrij bouwen.

Beide typen woningen bieden enige mate van aanpassing aan ontwerp en indeling, maar modulaire woningen kunnen beperkter zijn vanwege de modulaire aard van de constructie.

De keuze tussen prefab woningen en modulair bouwen hangt af van uw behoeften, budget en ontwerpwensen. Als snelheid en kostenefficiëntie belangrijk zijn, kan prefab de juiste keuze zijn. Als u op zoek bent naar een hoge mate van precisie en energie-efficiëntie, is een modulaire woning wellicht geschikter.

SMARTFASTHOUSE 2024 ©